Heist-op-den-Berg:

Haarden, vandaag en in de toekomst

Energieprijzen swingen de pan uit, vragen over het verbruik van gashaarden blijven dan ook niet uit. Maar zijn de gashaarden wel altijd zo’n grote slokop als het op gasverbruik aankomt?

En wat met de toekomst van de (open) haard? Het gebruik van fossiele brandstoffen zou volgens de huidige klimaatdoelstelling teruggeschroefd moeten worden maar is dat wel altijd even realistisch?

Dit is een verhaal over gas als overgangsbrandstof naar de verre toekomst, over het gebruik van hout, de brandstof met de langste geschiedenis. De toekomst van dit soort haarden is dus verzekerd en ook de evolutie naar alternatieve oplossingen is volop aan de gang.

Bio-ethanolhaarden, elektrische haarden of zelfs het vuur van de toekomst waarbij water gebruikt wordt om vuur te maken. De gezelligheid en warmte van een haard in combinatie met nieuwe technologieën zorgen ervoor dat haarden hun plaats in hedendaagse woningen mogen blijven opeisen. En geef toe, een knisperend haardvuur blijft toch onweerstaanbaar!

Veelgestelde vragen over zuinig stoken

Het verbruik kan verschillen van de ene tot de andere gashaard maar we zetten een paar voorbeelden op een rij. Het verbruik is uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/h) en geldt voor gebruik op de hoogste stand. In de ECO-stand ligt het verbruik tot ongeveer 25% à 30% lager.

  • M-Design Luna Diamond 1000 H: 0,79 m³/h
    Dit is een mooie, strakke gashaard van een gemiddelde grootte met een strak vuurbeeld. Het mooie lijnvuur wordt meestal gecombineerd met een stijlvolle bodem met stenen.

  • Kalfire GP60/59 F: 0,86 m³/h
    Dit is een gashaard van gemiddelde grootte met een hyperrealistisch houtstammenvuur waarbij er ook vlammen door en uit de keramische houtstammen lijken te komen.

Ook hier kan het verbruik verschillen van de ene tot de andere gashaard. Nemen we hetzelfde voorbeeld als hierboven, de Kalfire GP60/59 F dan zou je uitgaande van 100 branduren een verbruik hebben van 4 flessen van 10,5 kg.

Op ECO-stand verbruik je merkelijk minder gas. Kalfire bijvoorbeeld zet al jaren de toon met haar energiezuinige haarden. Naast de acht normale gasstanden kan er ook gekozen worden voor een negende, energiebesparende stand zonder dat je hoeft in te boeten op het vlammenbeeld. Op deze stand verbruik je tot wel 40% minder gas ten opzichte van de hoogste stand. Dankzij deze ECO-stand en het mooie vuurbeeld bij lage standen kan je gashaard ook sfeer brengen als je op bepaalde momenten niet meteen extra warmte wenst.

Voor een kubieke meter droog brandhout betaal je zo’n € 175. Dat isvoldoende hout om 50 à 60 avonden te stoken. Opgelet, droog hout kost een pak meer dan net gekloven hout.

Het stroomverbruik van deze haard is de vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW.

Ook hier is het stroomverbruik van deze haard te vergelijken met dat van de verlichting in de kamer. Schakel je het verwarmingselement in, een optionele functie bij deze haard, dan verbruikt de haard maximaal 2 kW. Dit soort haarden is ook aangesloten op het water en dat verbruik bedraagt zo’n liter water per avond dat de haard aan staat.

Het verbruik is afhankelijk van de grootte van het systeem. Gemiddeld kan je 20 uur branden met 1 reservoir van 10 liter. Dit komt neer op een gemiddelde van 0,5 liter per uur wat overeen komt met € 1,5 per uur.

Zuinig stoken, is gas dan nog wel interessant?

WAT MET GAS?

Groen gas gaat een belangrijke rol krijgen in de energietransitie naar groenere alternatieven. De nieuwe types gas zoals koolstofarm en hernieuwbaar gas, in de vorm van biomethaan of waterstof zullen het mogelijk maken om gas een centrale rol te geven in het energiesysteem van de toekomst. Ook de technologie van gashaarden blijft niet achter. Met het ook op moderne en toekomstgerichte woningbouw en de stijgende vraag naar duurzame alternatieven worden haarden ontwikkeld waarbij niet ingeboet hoeft te worden op de pure vuurbeleving en de sfeer van een houtvuur.

ECOSTAND

De hedendaagse gashaarden hebben naast een aantal ‘normale’ standen ook een ECO-stand waarmee tot 40% minder gas verbruikt kan worden en waarmee je ook op een lagere stand kan genieten van een sfeervol vlammenbeeld.

HAARDEN OP LAAG VERMOGEN

Er zijn ook gashaarden die kunnen branden op laag vermogen, ideaal voor wie in de goed geïsoleerde BEN- of passief woningen toch nog van de gezelligheid van een gashaard wil genieten. Faber ontwikkelde bijvoorbeeld een hybride variant van de MatriX waarin gasvlammen en LED-licht gecombineerd worden tot een ongekend rijk vuurbeeld. De LED-technologie kan een deel van de gasvlammen vervangen waarmee de warmteproductie sterk gereduceerd wordt en je tot 60% op het gasverbruik kan besparen.

GASHAARDEN OP WATERSTOF

De gashaarden van Kalfire zijn als een van de eerste klaar voor een toekomst op waterstof. De steeds prominentere rol die waterstof opneemt in de energietransiatie maakt dat Kalfire het gebruik hiervan wilde onderzoeken. Uit onderzoek blijkt dat hun gashaarden, zonder aanpassingen, probleemloos branden op een mix van waterstof en gas want hen toekomstbestendig of H2-ready maakt.

Hout, een hernieuwbare brandstof

PERFORMANTE HOUTHAARDEN

Voor wie niet afhankelijk wil zijn van gas en elektriciteit zijn de houthaarden nog steeds een goed alternatief. Hout is de brandstof met de langste geschiedenis en gaat al jaren mee. Ook de komende jaren valt hout niet weg te denken. Het wordt immers gezien als hernieuwbare energiebron, net als wind- en waterenergie. Bij deze brandstof is er echter heel wat te doen om de uitstoot van fijn stof maar wist je dat de hedendaagse houthaarden tot 90% minder fijn stof uitstoten dan de oude open haarden? Bij een houthaard wordt nog te vaak gedacht aan de open haarden vroeger, denk maar aan de typische Leuvense stoof, terwijl er intussen heel wat geëvolueerd is en er steeds meer performante toestellen op de markt gekomen zijn die voldoen aan alle huidige normen met betrekking tot de milieuwetgeving.

Bio-ethanol en elektrische haarden

ALTERNATIEVEN

Tegelijkertijd met de bestendiging van de gas- en houthaarden is er ook een evolutie merkbaar naar alternatieve oplossingen. Voor de bio-ethanol en elektrische haarden heb je geen schouw, rookkanaal of gasleiding nodig maar wel elektriciteit. Zo kan je bij een bio-ethanol haard toch genieten van echt vuur en ook aan de moderne elektrische haarden werd de laatste jaren danig gesleuteld zodat ze over een zeer levendig vuurbeeld beschikken.

BIO-ETHANOL HAARDEN

Is er in je woning of appartement geen afvoermogelijkheid of ligt er gewoon geen gas en wil je wel genieten van echt vuur? Dan zijn er de bio-ethanolhaarden. Deze sfeerhaarden zijn zeer eenvoudig te plaatsen en volledig elektrisch gestuurd. De brandstof wordt automatisch aangezogen, zodat u niet manueel hoeft bij te vullen, en dit soort haarden geeft geen rook, CO of roet.

Verbruik: Afhankelijk van de grootte van het systeem. Gemiddeld kan je 20 uur branden met 1 reservoir van 10 liter. Dit komt neer op een gemiddelde van 0,5 liter per uur wat overeen komt met € 1,5 per uur.

ELEKTRISCHE HAARDEN

Het grote voordeel aan een elektrische inbouwhaard is dat er geen schoorsteen of rookkanaal nodig is. Aan de technologie van de moderne elektrische haarden werd de laatste jaren hard gesleuteld zodat de hedendaagse elektrische haarden over een zeer levendig vuurbeeldbeschikken. Voor de high-tech elektrische haard van Kalfire, de E-one, heb je bijvoorbeeld enkel een stopcontact nodig. Deze haard kan dus op elke denkbare plek geplaatst worden. Bovendien geniet je met al je zintuigen van een prachtig vlammenbeeld dat volledig aanpasbaar is aan uw wensen. Extra voordelen zijn het lage energieverbruik en deze haard produceert nul emissie.

Verbruik: 110 Watt excl. warmte-element. Met warmte-element verbruik je 2 kw (= 2.000 Watt)

Of wat dacht je van het gebruik van waternevel in een haard? Overal waar water en elektriciteit voorhanden zijn kan de E-matrix van Faber geïnstalleerd worden. Deze haard creëert vuur uit water en biedt een ideale en toekomstgerichte oplossing voor wie geen gas- of houthaard kan of mag plaatsen. Het rijke vuurbeeld, dat ontstaat via de verneveling van water, is warmtevrij en heeft geen invloed op hedendaagse klimaatsystemen. Dat alles gecombineerd met een verrassend laag energieverbruik maakt van deze haard een buitengewone ervaring en meerwaarde voor elke ruimte.

Hoeveel verbruikt een haard nu echt?

CASES ENERGIEVERBRUIK

Energieprijzen swingen de pan uit, vragen over het verbruik van gashaarden blijven dan ook niet uit. Maar zijn de gashaarden wel altijd zo’n grote slokop als het op gasverbruik aankomt of valt dat best wel mee? Hieronder vind je enkele concrete en transparante voorbeelden van jaarafrekeningen van diverse energieleveranciers met een korte duiding van de woonsituatie.

BART UIT WESTERLO

Bart uit Westerlo woont al 9 jaar in zijn woning. Hij verwarmt voornamelijk elektrisch maar heeft ook een gashaard, weliswaar nog eentje zonder ECO-stand. Zijn gasverbruik bedroeg afgelopen jaar zo’n 4700 kWh/jaar, dat is het verbruik van alleen de gashaard. Hij voegt er nog aan toe dat de haard zo goed als dagelijiks gebruikt wordt. Door een defect aan de warmtepomp dat zo’n 3 maanden aansleepte was de gashaard immers de enige warmtebron in huis. Hij trok een groot deel terug, weliswaar na een eerdere verhoging van de voorschotten.

YVES UIT HULSHOUT

Yves woont in een appartement in Hulshout waar zowel zijn vloerverwarming als gashaard aangesloten zijn op het gasnet. De vloerverwarming staat gemiddeld op 21°C. Koudere momenten ’s avonds of overdag worden opgevangen met de gezellige warmte van de gashaard.

FEMKE UIT HEIST-OP-DEN-BERG

Femke uit Heist-op-den-Berg woont in een zonnig appartement waar het van zodra de zon schijnt aangenaam is van temperatuur. Ze verwarmt met vloerverwarming en heeft ook een gashaard, beiden nemen gas af van het gasnet. De vloerverwarming staat gemiddeld op 20°C en in de zomer wordt deze uitgezet. Wordt het toch wat te fris binnen dan gaat de haard aan. Bij het historisch verbruik valt op dat in 2021 heel wat meer verbruikt werd dan het jaar voordien. Dat is deels te wijten aan de warme lente en zomer in 2020 waardoor er minder verwarmd hoefde te worden en in 2021 werd er bovendien vaker van thuis uit gewerkt waardoor er ook overdag meer verwarmd moest worden.

Scroll naar boven