Heist-op-den-Berg:
Gashaarden zien er steeds authentieker en realistischer uit

Wat betekent de hogere gasprijs voor mijn gashaard?

Er zijn heel wat mensen die zich vandaag de dag afvragen wat de hogere prijzen betekenen voor hun gashaard. De laatste weken horen we immers de meest uiteenlopende verhalen over de gasprijzen in België. Maar wat kost een gezellige avond voor de gashaard tegenwoordig? In de meeste gevallen komen de kosten van een gashaard nog niet boven de 3 à 4 euro per avond uit. Kortom, een avond gezelligheid kost je dus minder dan een goed glas wijn.

Verandert de hogere gasprijs mijn stookgedrag?
Het verbruik van een gashaard is afhankelijk van het stookgedrag en het vermogen van een haard. Gebruik je je haard altijd op de hoogste stand, dan verbruikt deze natuurlijk meer gas dan wanneer de haard op een lagere stand brandt. Bovendien speelt ook de gebruiksfunctie een rol. Zo zal je bijvoorbeeld meer verbruiken als je de haard gebruikt als (bij)verwarming dan wanneer je deze louter voor de sfeer aanzet. Daarnaast speelt ook de gasprijs een rol, het tarief van een m3 gas afhankelijk van je contract en varieert op dit moment tussen de € 0,80 en € 2,79 per m3.

Een concreet voorbeeld
Het verbruik van een gashaard is dus afhankelijk van diverse factoren. De meest verkochte gashaarden hebben een vermogen van ongeveer 7 à 8 kW op de hoogste stand. Een gashaard met een vermogen van +/- 7 kW verbruikt tijdens het branden op de hoogste stand ongeveer 1 kuub gas per uur. Omdat de haard op deze stand een enorme warmte-afgifte heeft wordt een gashaard vrijwel nooit op deze stand gebruikt.

Uitgaande van een haard met een vermogen van 7 kW en 3 uur stoken op de hoogste stand, met een gasprijs van € 1,74 (gemiddeld tarief 2022 volgens Nibud), zou het gebruik van de haard € 5,25 kosten. Hou er wel rekening mee dat de haard bijna nooit op de hoogste stand gebruikt wordt maar meestal op 50 à 60% of op de ECOstand -40%. Als je daarvan uit gaat komen de kosten nog niet boven de € 3,50 per avond uit.

Ben je afhankelijk van een hogere gasprijs?
Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de gasprijzen bij jouw gasleverancier. Overigens is hier nog niet in meegenomen dat de centrale verwarming op momenten dat de haard brandt minder gebruikt wordt en je dus hier weer kosten op bespaart.

Scroll to Top