Heist-op-den-Berg:
Guy Leclef, papierkunstenaar

Schoonheid creëren uit oud papier

Van diamantbewerker over restaurantuitbater tot hobbykok, schilder en papierkunstenaar. Guy Leclef wordt gedreven door een passie in alles wat hij deed en doet. Na een goede gezondheid vindt hij doen wat je graag doet het allerbelangrijkste in het leven. Het leven is te kort om er niet ten volle van te genieten dus zolang hij kan zal hij papierkunst blijven maken.

Wanneer kunst levensnoodzakelijk wordt
Guy:
 In de schilderkunst kon ik op een bepaald moment mijn ei niet meer kwijt, het werd te veel een gewoonte en vormde ook geen uitdaging meer. Ik was op dat moment in mijn vrije tijd al bezig met figuratieve en niet-figuratieve collages en ben in 2004 echt gestart met de papierkunst. Voor mij is het creëren van die papierkunst uitgegroeid tot mijn yin & yang, het is een noodzakelijke uitlaatklep.

Papier een tweede leven geven
In zijn kunstwerken gaat Guy steeds op zoek naar de essentie, naar puurheid en eenvoud. Hij werkt het liefst met natuurlijke materialen die herkenbaar  moeten blijven in hun puurste vorm. Die eenvoud wordt gecombineerd met oog voor detail en zin voor het esthetische aspect. “Ik laat het papier spreken met al zijn verschillende lagen, kleuren en teksten want het zijn net die aspecten van het materiaal die me inspireren,” vertelt Guy. Hij werkt dan ook met  recuperatiepapier dat hij haalt bij dagbladhandels, drukkerijen, … en geeft het papier op die manier een tweede leven. Versnipperen, verknippen, plooien, vastnagelen, kleven, … het oeuvre bestaat uit unieke stukken, gemaakt uit papier met een ziel waarin Guy ook steeds een stukje van zichzelf legt.

Discipline om rust en creativiteit te vinden
Guy:
“Als ik aan een werk begin, zit het idee in mijn hoofd. Ik maak geen voorontwerpen en begin gewoon te werken op basis van de inspiratie die de  materialen me geven en het beeld dat ik daarmee voor mezelf gecreëerd heb. Al mijn werken zijn zeer arbeidsintensief dus ik let er ook op dat ik fysiek in orde ben om uren aan elkaar al zittend of rechtstaand aan de slag te gaan. Ik weet ook perfect waar ik aan het einde van de week wil staan. Voor mij rijmt discipline met rust en creativiteit, als ik aan een werk begin maak ik het ook af. Doelloos rondlopen of een gevoel van ‘we zien wel’ hoort daar niet bij. Een werk gaat ook pas buiten als ik er zelf 100% tevreden over ben.”

De vrijheid van een kunstenaar
Guy maakt soms ook werken in opdracht maar de opdracht moet hem liggen. “Als kunstenaar ben ik gebrand op vrijheid en in dat plaatje past iemand die  zegt wat ik moet maken en hoe ik dat moet doen niet. In mijn atelier ‘moet’ er niets. Ik ben met mijn werken niet zozeer op zoek naar appreciatie maar een  schouderklopje of een dankjewel is altijd leuk. Het geeft voldoening te weten dat mijn werken een plaats krijgen in uithoeken van de wereld waar ik waarschijnlijk zelf nooit zal geraken.”

Scroll naar boven