Hoe future-proof zijn (open) haarden?

21-01-2020

Moet je straks je kachel of open haard uitbreken? Wat met de nieuwe (open) haarden, zijn deze nog wel relevant in nieuwbouwwoningen? Geen nood, de haardensector is klaar voor de toekomst en De Backer Haarden volgt de regelgeving op de voet en staat op de eerste rij bij de ontwikkeling en innovatie van diverse haarden. Kortom, we maken je graag 'warm' voor een haard.

Hout
Hout is de brandstof met de langste geschiedenis en zal nog niet meteen uitgeput raken. Bovendien is het veruit de goedkoopste brandstof. Er  is echter heel wat te doen rond de uitstoot van fijn stof. De nieuwe generatie houthaarden komt hieraan tegemoet door steeds performanter te worden met kleinere stookruimtes, betere filters en slimmere technologieën. De hoogste tijd dus dat de 'oldtimers' onder de kachels plaats ruimen.

Gas
Het huidige gasnet als snelweg voor groene stroom? Groen gas gaat een belangrijke rol krijgen in de energietransitie naar groenere alternatieven. De nieuwe types gas zoals koolstofarm en hernieuwbaar gas, in de vorm van biomethaan of waterstof, zal stijgen en zullen het mogelijk maken om gas een centrale rol te geven in het energiesysteem van de toekomst.

Alternatieven
Tegelijkertijd met de bestendiging van de gas- en houthaarden, is er ook een evolutie merkbaar naar alternatieve oplossingen. Denk maar aan haarden die branden op waterstof of bio-ethanol.